Ce mai e de făcut

Scriam cu ceva luni în urmă, la debutul pandemiei, că responsabilitatea civică este cel mai important „drept” pe care-l avem, în perioada care va urma. Așa cum criza sanitară actuală ne-a arătat, anumite obligativități, poate limitative din perspectivă legală și chiar constituțională, sunt mai degrabă reacții disperate ale societăților democratice în perioada pandemiei și nicidecum o încercare de limitare a drepturilor și libertăților. De altfel, în analizele noastre, acestea scad odată cu integrarea tehnologiilor noi, a internetului, în viața de zi cu zi, fără legătură cu situația de față. Un cont de Facebook prost `”guvernat” poate aduce mai multe deservicii personale, odată spart și informațiile ajunse pe Dark Web, decât percepția că un drept democratic este limitat de către guvernanți.

Pentru România, situația este critică din perspectiva educației – atât în cea formală, respectivă desăvârșirii actului pedagogic online, cât și în educația informală, adică învățarea sau dobândirea de informații și aptitudini în afara școlii. Ca proces permanent de învățare, anii post-decembriști ne-au arătat că avem o problemă majoră, în continuarea dobândirii de drepturi și uitarea responsabilităților care decurg în urma lor. Mișcarea anti-vacciniștilor, cea anti-mască, doar ca să numim, fără ar trebui menționate vreodată, în spațiul public, două dintre cele mai grave provocări la adresa societății trădează nu doar ușurința cu care adoptăm propaganda, în era internetului, dar și incapacitatea noastră de gândire critică, pe acest Pământ plat (glumim, deși n-ar trebui). Ne confruntăm cu maladii ale minții, în această perioadă, similare în scop cu actuală pandemie. Și deși nu poți muri de prostie, limitarea capacității individuale de gândire poate face la fel de multe deservicii ca boala fizică.

Lipsa gândirii critice ne împinge în exces, spre decizii grăbite și ofertanți ai populismului. Nu este datoria niciunei asociații să susțină vreun fel de coloratură politică, dar este treaba noastră să indicăm, atunci când vedem că libertatea alunecă în jur, soluții de a ne construi mai trainic democrația, în viitor. Aceasta este motto-ul și datoria Asociației Curaj Înainte, iar în următoarea perioadă vom deschide ușile spre noi membri, într-un amplu proces de selecție și recrutare. Anul 2021 va veni cu schimbări majore în felul în care creștem asociația și vom avea nevoie de voi, să ne ajutați și să ne susțineți.

Altfel, vă putem informa că Asociația are niște proiecte interesante în derulare, pe linie de educație și formare continuă, precum și niște capacități noi, pe termen lung, pe care le vom fructifica în anul nou. Ca și înainte, vă rugăm să respectați măsurile autorităților, să purtați mască în locuri publice și să faceți tot ce vă stă în putință pentru a vă proteja. Urmează cea mai grea perioadă a pandemiei, iar schimbarea este impusă strict de exemplul individual. Participați la votul de pe 6 decembrie, sărbătoriți cu atenție și decență, iar atunci când va trece toată această nebunie, vom privi cu toții în urmă și vom vedea curajul care ne-a salvat viețile. Transmitem, pe această cale, mulțumiri personalului medical care se zbate pentru ca noi să putem scrie aceste rânduri, în sănătate deplină și condoleanțe celor care au pierdut semeni și membri de familie în acest război netrebnic.

Curaj.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *