PROIECTE 2019

CURAJ ÎNAINTE își continuă activitatea de informare corectă, educare și implicare civică, în al doilea an de activitate în folosul românilor de pretutindeni. Dacă în 2018 ne-am reformat direcția de activitate, care să includă mai multe tipuri de acțiuni (educație, susținerea tradițiilor, activități sportive etc.), intenția a rămas aceeași: să fim o referință pentru activism și responsabilitate civică, prin acțiuni de unire a românilor de pretutindeni cu cei din țară, nu doar o fabrică de declarații publice sau acțiuni fără sens. Motto-ul nostru se traduce simplu: atunci când libertatea alunecă, construiește mai trainic.


 

Într-adevăr, am descoperit în 2019 o societate extrem de polarizată și cu multiple probleme sistemice. Construcția trainică implică educare, identificarea rădăcinilor și tradițiilor, dar și o privire curajoasă, trainică spre viitor. Democrația implică mai mult decât activism politic, ci responsabilități civice profunde, care nu se reduc la un vot emoțional. Am încercat constant să subliniem aceste aspecte, am încercat să arătăm calea prin comunicări regulate adresate tuturor românilor și activități curajoase.

ContextPolitic.ro este un proiect care oferă cele mai importante știri ale zilei, interne și externe, printr-un proces tehnologic complex care elimină titlurile false (fake news) și încearcă să păstreze, pe cât posibil, informațiile cele mai importante. Suntem prezenți pe internet și pe Telegram și reamintim constant Diasporei de această resursă extrem de importantă pentru informarea corectă. Tot în cadrul proiectului acesta, am organizat dezbateri cu privire la cele mai importante întrebări pentru societate – unde suntem, unde vrem să ajungem și cum ajungem acolo?

Am urmat noi înșine cursuri de informare și educare pe tema fake news, a puterii pe care internetul și rețelele sociale le pot avea asupra discursului public și cum ne putem apăra prezența online de atacuri cibernetice. Am transmis și noi mai departe aceste idei prin cursuri adresate tinerilor, pentru că trăim într-o eră digitală, extrem de complexă.

Sprijinim tinerii care împlinesc vârsta majoratului cu un proiect de informare despre alegerile din acest an, prin proiectul Telegraful.net. Telegraful Electoral este finanțat de Fondul pentru Inovare Civică, prin care urmărește informarea tinerei generații cu privire la procesele electorale din perioada 2019-2020. Cohorta născută în 2000±2, parte din Generația Z, are dreptul să voteze pentru prima oară, chiar în această perioadă a transformărilor profunde: discursul politic își găsește alte medii de diseminare, algoritmii rețelelor sociale pot transforma rezultatul alegerilor într-un nou scandal, preocupările lor nu sunt similare cu cele ale generațiilor anterioare. Am dorit să schimbăm aceste lucruri explicând tinerilor de ce este important votul.

Împreună cu GastroArt.ro derulăm cel mai amplu proiect de stabilire a unei identități gastronomice românești, printr-o serie de dezbateri pluridisciplinare, evenimente gastronomice și editare și tipărire a unor cărți de profil.

PROIECTE  2018

Murmur a reprezentat o aplicație mobilă care monitoriza internetul și rețelele sociale după știri și informații legate de proteste și le centraliza pentru informarea utilizatorilor, dar nu înainte să ofere căi de petiție, acces la datele de contact ale principalelor instituții și, poate cel mai important, legislația în domeniul protestelor. Practic, am creat prin ea un set de argumente prin care protestatarii să își cunoască drepturile înainte să iasă în stradă, dar și să perceapă importanța petiționării autorităților publice.

Testul a fost un sondaj online, dezvoltat în colaborare cu un sociolog de renume național, care punea 13 întrebări dificile oricărui vizitator. Rezultatele îl plasau într-un mediu cu trei axe (conservator – progresist, comunitarian – libertarian și anti-schimbare – pro-schimbare). A avut peste 10.000 de accesări în prima lună de viață. Inspirat de politicalcompass.org, Testul.net a ajutat o populație extrem de activă și prezentă pe internet să își definească mai bine poziția politică, în complexa societate românească.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *