ubi libertas excidit, aedificare magis

Proiecte

P

Dezvoltăm proiecte care implică tehnologii noi. La un moment dat, prin martie 2018, ardeam undeva la 300 de euro pe lună pe o serie de integrări online care aduceau cele mai importante știri ale zilei la câteva mii de români. Practic aveam un om care stătea de drag online și de câteva ori pe zi alegea știrile fără fake news, propagandă sau alte mizerii. În momentul în care distribuia știrea, printr-o serie de programe ajungea pe Facebook, grupuri, Whatsapp, într-o aplicație de Android și el zâmbea. Este genul de proiect, numit retro-hipsteresc Telegraful, care a prins aripi apoi și a atras prieteni, care apoi au făcut podcasturi pe brandul acesta și acum se bucură de finanțare – pentru că am arătat seriozitate. Este ceva ce nimeni n-a avut vreodată, să adapteze inteligența artificială a Google cu cea umană și să ia decizii conștiente legate de ce ar trebui să citim, dintr-o perspectivă civică și socială, nu doar politică. Telegraful este acest proiect și poate fi vizitat aici.

Am construit un test care arăta românilor (mai exact la 10.000 de români) unde se aflau politic cu ideologiile. Precum Political Compass, dar nu pe două, ci pe trei axe, am angajat un sociolog român și un programator indian și le-am spus „băi, în minimul de întrebări, oricât de dificile, vrem să faceți un test în care românii să știe unde sunt. Nu le vom spune cum să voteze, dar trebuie să se identifice în societatea în care trăiesc.” Și oamenii au trecut la muncă și vreo 500 de euro mai târziu, aveam așa ceva, o dispunere cât se poate de științifică, bazată pe 21 de întrebări, a unde ne aflăm, ca nație nehotărâtă.

Am văzut cum se îngroașă gluma în stradă și am prevăzut evenimentele din 10 august 2018, drept pentru care am construit o aplicație care informa demonstranții de drepturile lor, care-i anunța când apar evenimente noi în Piața Victoriei și care le sunt alternativele de protest – contactarea parlamentarilor, petiționarea instituțiilor și doar ca ultimă masură protestul pașnic.

Context Politic este un alt proiect la care lucrăm si de care suntem mândri, folosind API-uri și tehnologii RSS pentru a oferi cele mai noi și mai importante știri ale momentului, interne și externe. O facem pentru ca românii să fie informați și dorim să creștem proiectul mai departe, să avertizăm cu privire la fenomenul fake news și să ajutăm românii să ia decizii informate cu privire la votul lor, la scrutinurile viitoare.

Lucrăm și la un proiect interesant pe teme de educație. L-am numit Iago, pentru că este cel mai mare personaj negativ din operele lui Shakespare – nu că am vrea noi să fim acela, dar vrem să arătăm că orice subiect, în complexitatea sa, merită studiat (iar la halul educației românești și la puținele puncte de lumină, chiar ne trebuie așa ceva). Ne-am întâlnit cu niște elevi de liceu și cu studenți de facultate și le-am cerut să ne explice ce nu învață ei la școală – și ce și-ar dori să învețe. Răspunsurile au variat și în general ne-au surprins.  Rezultatele unor dezbateri pe aceste teme s-ar transforma în cursuri online pentru tinerii de 18-22 de ani.

Pe termen mediu, dezvoltăm site-uri și aplicații cu care vrem să informăm cetățenii despre beneficiile Uniunii Europene, dar și despre pericolele internetului – aici mai avem de lucrat, deși câteva proiecte pe masă. Controlați blogul, acolo mai băgăm știri și vă ținem la curent 🙂

ubi libertas excidit, aedificare magis

Follow Me

Posts

Arhive

Navigatie