Citind un articol din Washington Post, ne-am dat seama că sloganul lor, „democrația moare în întuneric” este de o tristă profunzime. Dacă acest motto este folosit în SUA, noi, în România, ce să mai sperăm? La tortură, la inchiziție, pentru cei care păstrează vie în minte ideea democrației progresiste?

Cred că mulți dintre noi cred asta, că democrația moare în întuneric, că unele instituții au un rol foarte important în a asigura un crâmpei de lumină – Martin Baron, editor executiv, The Washington Post

Unul dintre principiile formării Asociației  Curaj Înainte  este să privim cu realism societatea actuală. Am folosit des exemplul emigrării românilor, așa cum arată presa și datele oficiale. Aproape cinci milioane de români trăiesc în afara granițelor, în acest moment. Nu te poți certa cu această statistică, nu poți întoarce această realitate.

O doză de curaj este necesară pentru a gândi planuri de viitor, în ceea ce privește toți românii. În rest, există frică: a unui stat slab, în țara mamă, cu greu capabil să gestioneze economia, în lipsa lor; a celor plecați, care duc grija zilei de mâine, în timp ce înfruntă societăți noi și își construiesc fericirea în afara granițelor; a celor rămași în țară, membri de familie care depind de banii trimiși înapoi de către cei plecați; a românilor care au ales să se lupte în țară cu realitățile societății.

Toate aceste subiecte sunt de discutat și înfruntat, până la urmă, cu pieptul gol. La 100 de ani de la Marea Unire, suntem dezbinați, într-o lipsă totală de planuri de viitor și într-un context geopolitic al dracului de nasol. Democrația, ca scop continuu, constant al societății, se năruie încet și sigur, cu valorile europene diluate într-o sumă de provocări pentru care statul nu are absolut nicio soluție. Mai rău, sub acoperământul drepturilor democratice, vedem exagerări, provocări naționaliste, rasism și începuturile unor mișcări extremiste mai mult decât îngrijorătoare. Spun ei, au dreptul să demonstreze și să-și apere valorile – de multe ori aberant de nedemocratice.

Între ce statul este incapabil și amorțeala unei populații îmbătrânite, fără reflexe democratice bine-construite, la nivel individual, domnește haosul și manipularea. Sunt mișcările care induc dubii cu privire la parcursul nostru european și democratic, care atacă ideea că în fiecare zi trebuie să învățăm ceva nou despre drepturile noastre, despre obligațiile democratice, despre ceea ce înseamnă cu adevărat să fii cetățean al acestui continent unit.

Din aceste perspective,  Curaj Înainte  este o încercare de activism, biată și slabă. Suntem niște progresiști pierduți în vâltoarea timpului. Dar abia am început… și avem determinarea să educăm și să schimbăm măcar opinia ta, despre cum ar trebui să fie această țară. Nu te vom târî spre lumină zgâriind parchetul. Aici intervine realismul despre care vorbeam mai sus. Nu. Dezbatem și discutăm, îți arătăm ce înseamnă libertatea opiniei, adevăratele principii democratice. Susținem orice fel de protest pașnic, ca principiu de drept al democrației – dar scopurile lor, atunci când este vorba de populism, rasism, antisemitism, naționalism hâd, argumente anti-știință sau proiecte fără alt scop decât slăbirea statului nu vom susține niciodată.

Și de aici începem, cu o asociație proaspăt înființată și cu un curaj care să te facă să te întrebi cine dracului, în afară de Soros, evident, se pune cu un zâmbet și o mână întinsă, în calea ta? Noi.

Asociația Curaj Înainte

PS: Ca planuri de viitor, așa cum am anunțat și pe Facebook, odată ce punem pe picioare asociația (martie), o să deschidem ușa noilor membri și finanțării de proiecte, mai exact a donațiilor. Este o perioada foarte interesantă pentru noi, învățăm multe din mers și vă mulțumim pentru interesul acordat proiectelor pe care le-am construit deja, sub egida temporară Fundația – mai exact Telegraful și Testul.

Posted by Curaj Înainte

Asociația Curaj Înainte are ca proiect principal promovarea principiilor democratice pentru românii din țară și din străinătate.

4 Comments

 1. Manole Mesteru 26/02/2018 at 6:34 PM

  Progresism =marxism. Vopsut, dar tot un drac.

  Reply

  1. progresismul e marxist, da, fix cam cat parerea dumneavoastra este una logica. va multumim pentru comentariu.

   Reply

 2. Alexandru Balcu 26/02/2018 at 10:06 PM

  Eu am o prima intrebare catre dvs: Care este opinia/pozitia dvs in legatura cu primirea pe teritoriul Romaniei a cotelor de refugiati impuse de Comisia UE?

  Reply

  1. Credem ca sistemul de cote este unul favorabil strict realitatilor economice si nicidecum spiritului pe care UE a fost construita si crescuta. O colaborare mai stransa intre statele membre ar fi dus la solutii mult mai utile si care sa reprezinte mai bine principiile europene si democratice.

   Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *